Nytåret er endelig over os

Vinterkulden har meldt sin ankomst og med den de korte dage og mørke aftner. Men heldigvis er vinteren ikke kun kolde og mørke dage, både julen og nytåret står lige for døren og vi kan se frem til begge dele med glæde.

Julen er hjerterne og traditionernes fest. Her er familien og nærheden i fokus. Vi mødes til minderige og traditionsbundne dage hvor målet er at alt skal være som det plejer. Maden er den samme som altid, programmet er det samme som altid og sådan skal det være! Hvad ville en juleaften være uden den klassiske and eller flæskesteg? Hvad ville december måned være uden familien samlet op til flere gange?

I skærende kontrast til julen står nytåret. Her er ingen faste traditioner, ingen regler og intet skal være som det plejer – måske bortset fra selskabet. Flere uger, eller måske måneder, før begynder vi at planlægge menuen og nogle når måske endda at prøve op til flere retter af inden den endelige beslutning tages. Målet er en kulinarisk oplevelse der helst skal være uden sidestykke, hvad enten det oksemørbrad med kantarelsauce, jomfruhummer med rygeost eller noget helt tredje. Målet er at prøve noget nyt og spændende.

På samme måde med fyrværkeriet. Sidste års sortiment er allerede glemt og vi skal have dette års største og mest nytænkende batterier. Vi ønsker at se himlen oplyst i tusindvis af farver og lysglimt og jo mere jo bedre. De fleste kender spændingen ved at stå med lighteren i hånden, det hurtige blik omkring for at sikre at ingen er for tæt på, lunten der sprutter når den antændes og de hastige skridt baglæns mens øjnene er fast rettet mod fyrværkeriet for ikke at gå glip at et sekund og til sidst den tilfredsstillende glæde ved at se fyrværkeriet udfolde sig på den sorte nattehimmel.

Men nytåret er mere end maden og fyrværkeriet, det er også det festlige selvvalgte selskab. Hvor juleaften i familiens skød for nogle kan være tung, bliver nytårsaften altid fejret sammen med gode venner. Her går snakken altid livligt henover bordet og der er ingen ubehagelige og akavede pauser. I stedet er der mange grin og eventuelt en række festlige indslag.

Så for at samle op, er nytåret for mange en forløsning. En travl december er nu forbi og gennem hele måneden har vi kunnet se frem mod denne unikke aften. Nytårsaften hvor traditionerne er kulkastet og nytænkning er i højsædet og aftenen hvor det gamle år kulminerer.

Og derfor elsker vi nytåret. Fordi det kommer som en befrielse. Fordi nytåret er en ny start. Vi kan se tilbage på det gamle år og glædes eller ærgres. Men klokken 00.00 er det gamle år glemt og et nyt år starter. Og hvad kunne være bedre end at starte et nyt år med god mad, festligt fyrværkeri og gode venner?

The following two tabs change content below.

Bente H.

Nyeste indlæg af Bente H. (se alle)

Disclaimer
,
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *