Den nye skolereform deler vandene

Om kun to dage, nemlig mandag den 11/8, er det første skoledag for en helt masse nye små elever rundt om på landets skoler. Men ikke kun for de nye elever er det en helt ny og anderledes hverdag de skal i gang med. Også for de børn, som allerede startede deres skolegang sidste år eller tidligere endnu, markerer mandag starten på noget helt nyt. Det er nemlig dagen, hvor virkningen af den nye folkeskolereform, for første gang skal stå sin prøve.

Den nye skolereform har i den grad delt Danmark. Det er få, som er enige om hvad der er rigtigt og hvad der ikke er, i denne sag. Mange af eleverne er kede af denne ”heldagsskole”, som gør, at de har samme antal timer om ugen, som en fuldvoksen har på arbejdsmarkedet. Er dette rigtigt? Det er så en smagssag, som mange har valgt at diskutere – både derhjemme, men også på internettet.

De tre overordnede mål for den nye reform:

  • Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan.
  • Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund for de faglige resultater.
  • Tilliden til og trivslen i folkeskolen skal styrkes blandt andet gennem respekt for professionel viden og praksis.

De fleste vil nok være enige i, at de ovenstående tre mål for den nye reform er ganske fornuftige og efterhånden nødvendige, da vi blandt andet tit hører om den f.eks. sociale arv, som ”bestemmer” hvilke elever der kommer på en videregående uddannelse, og hvilke der ikke gør, afhængig af hvad deres forældre gjorde. Derudover har den teknologiske udvikling også trukket lidt tilbage på de danske elever, der er både smartphones og tablets, som er mere spændende end lektier, hvorfor den nye reform måske kan ændre lidt på holdninger til lærdom og ny viden.

Men ikke nok med at eleverne skal være længere i skole, så medfører det også, at en del familier bliver nødt til at omlægge deres hverdag. Der kan for eksempel blive sparet på diverse SFO’er, fordi forældrene nu kan hente deres børn lige efter skole, når de har fri fra arbejde. Forældre vil sikkert også opleve nogle mere trætte børn som følge af den længere tid på skolebænken. For nogle betragtes dette som både synd for børnene og måske opfattes det næsten også som en straf. Ingen tvivl om, at børnene fra tidlig alder lærer, hvad det vil sige at være i gang og af sted 37 timer om ugen. Og uddannelser og arbejdslivet vil måske ikke syntes ligeså overraskende hårde som for nogle af os andre, der gik i skole fra 8-14. Men er det overhovedet på dette tidspunkt i livet, at man skal lære disse ting? Retfærdigvis skal det dog siges, at en del af ekstratimerne i skolen ikke kun er flere faglige timer, men også medfører mere idræt og bevægelse. Dette er nok en af de få ting, som danskerne kan blive enige om er i orden ved den nye reform, da overvægt langsomt bliver en folkesygdom jorden rundt.

skolebog

Der er masser af bogstaver og tal til eleverne i den nye skolereform

Forhåbningen med den nye skolereform er bl.a. at de danske skolebørn vil være bedre i stand til at kunne konkurrere internationalt med eksempelvis kinesiske børn, som altid har haft ry for at være meget klogere end de danske.  Den nye reform kan derfor muligvis på længere sigt gøre Danmark mere konkurrencedygtig. Der er altså både plus og minus sider ved reformen. Og det er da også vigtigt, især for børnenes skyld, at fokusere på de positive sider ved den nye reform. Og som forælder er det vigtigt at støtte sit barn især i starten, hvor dagene syntes ekstra lange. For denne nye reform er ikke skabt for at genere, men for at hjælpe.

Men en ting er sikkert: Den nye skolereform og dens virkninger vil blive vægtet, vurderet og vejet lige fra dag et. Og det er næppe sandsynligt, at modstandere og tilhængere vil komme frem til de samme konklusioner omkring reformens succes eller det modsatte. Og der falder næppe ro over debatten i det første lange stykke tid.

 

The following two tabs change content below.

Palle Larsen

Palle Larsen er freelance skribent med kompetencer indenfor et bredt spektre af emnefelter.

Nyeste indlæg af Palle Larsen (se alle)

Disclaimer
Loading Facebook Comments ...
One comment to “Den nye skolereform deler vandene”
  1. Ja, og nu er der så efterhånden ved at være gået 7 år siden reformen blev indført.
    Jeg synes ikke lige man kan sige, at det har været en gave til hverken børn eller forældre.
    Skoledagene er blevet alt for lange og flere og flere børn er efterhånden blev trætte af at gå i skole.
    Det kan da ikke være meningen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *