Du har sikkert hørt det tit – vi skal passe på vores miljø, og spare hvor vi kan. Når vi skal opvarme vores hjem, bruger vi for det meste rigtig meget energi, så der kan ofte være behov for en både alternativ og miljøvenlig løsning på dette. Et godt alternativ til dem, som ønsker en supplering til sin nuværende varmeløsning eller en total udskiftning af denne, er en varmepumpe. På varmepumpeoversigten.dk findes der uddybende information om de forskellige typer varmepumper.
Kort sagt er varmepumpen et apparat, som udnytter den varme som altid kan findes i jorden og i luften. Varmepumpen opsamler så den varme og komprimerer den derefter. Der findes flere forskellige typer varmepumper, og mange forskellige mærker og kvaliteter. Hvis du har besluttet dig for, at få en varmepumpe som varmeløsning til din bolig, er det ikke helt ligegyldigt hvilken kvalitet, du vælger. Der findes varmepumper i flere forskellige prisklasser, og derfor er det super vigtigt at være opmærksom på, at ikke alle fungerer lige godt og er af lige god kvalitet. Du skal så vidt som muligt undgå de helt billige varmepumper, da de blandt andet typisk ikke egner sig til det klima, vi har herhjemme i landet. Den bedste varmepumpe er derfor den, der er udviklet med et specifikt fokus på de danske vejrforhold.
En normal og stabil varmepumpe kan levere god varme i alle måneder på året, men det formår den billige varmepumpe ikke. Som udgangspunkt kan det for mange virke som en bedre investering, at købe de lidt billigere varmepumper. Det er rigtigt, at en varmepumpe af god kvalitet, også koster en del mere, men det kan typisk betale sig på længere sigt, at investere i en lidt dyrere model, da de vil holde væsentlig længere. Endvidere behøver man ikke betale i dyre domme for andre varmeløsninger i de kolde vintermåneder, hvor de billige og dårligt fungerende varmepumper, ikke kan levere den nødvendige varme til boligen. Hvis man derfor ender med en billig varmepumpe, får man typisk ikke opfyldt de krav, man har, om det, at mindske udgifterne og så vil hele investeringen være komplet nyttesløs.
Men hvordan får man så fat i de gode varmepumper? Ja, det er et super godt og relevant spørgsmål, da man nemt kan blive usikker på dette. Det er også umiddelbart svært at kende forskel på de gode og de dårlige varmepumper. Et godt råd er, at få en godkendt installatør til, at montere varmepumpen og kigge efter, at anlæggende fungerer – også løbende. Tidligere var der et ”Go’ Energimærke”, som sikrede, at varmepumperne levede op til kravene. Nu er mærket erstattet af en såkaldt ”Varmepumpeliste”, som man kan finde på Energistyrelsens hjemmeside. De varmepumper som optræder på den liste, er godkendt og lever op til de danske lovkrav. Generelt skal man ikke gå på kompromis med kvaliteten, og det kan allerbedst betale sig, at investere lidt ekstra penge i en godkendt og bedre varmepumpe. I købsfasen, kan det ofte være svært at vurdere, hvilke varmepumper der er gode og dårlige, så derfor konkurrerer produkterne desværre på lige fod. Alene af den grund skal man være super opmærksom, så man undgår de billige varmepumper.
På husoghavesiden.dk kan man finde en god artikel om gevinsten ved en varmepumpe.
Jan Have
Nyeste indlæg af Jan Have (se alle)
- Pas på de billige varmepumper - 3. november 2015
- Flere og flere overnatter i et shelter - 15. august 2014
- Tidligt forår giver aktivitet i haverne - 5. maj 2014